Benedikto kiaušiniai – tai virti be lukšto kiaušiniai. Benedikto kiaušiniai dažnai patiekiami vėlyvųjų pusryčių metu. Elegantiškas, bet sotus maistas. O tobuli namuose gaminti Benedikto kiaušiniai tikrai nustebins šeimą – patikėkite receptas tikrai nesudėtingas, tik reikia žinoti kelias gudrybes.
Tobuli Benedikto kiaušiniai – mūsų daug kartų išbandytas receptas namuose padės jums nesunkiai paruošti išskirtinius pusryčius šeimai.
Ingredientai (2 porcijoms)
- 4 švieži kiaušiniai
- 2 šaukštai vyno acto
- Vanduo (virimui)
Padažui:
- 2 kiaušinių tryniai
- 100 g sviesto (nesūdyto)
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis baltųjų pipirų (nebūtina)
Su kuo patiekti:
- Bandelė, skrudinta duona – ką labiau mėgstate.
- Kumpio, šoninės arba lašišos – pagal skonį ir tai ką turite šaldytuve.
- Daržovių ir šviežių žalumynų papuošimui – mums labai skanu pertepti bandelę ar duoną avokadu, uždėi pomidoro griežinėlį ir šviežių žolelių.
Gaminimas
Pasiruoškite pagrindą kiaušiniams. Perpjaukite bandeles pusiau ir lengvai paskrudinkite (orkaitėje, skrudintuvėje arba keptuvėje). Pasiruoškite kitus priedus.
Pasigaminkite padažą – jei žinoma norite. Mes dažniausiai valgome natūraliai, užtenka išbėgusio kiaušinio trynio, bet kiti mėgsta valgyti su padažu. Ištirpinkite sviestą, kol pradės putoti. Kitame inde švelniai plakite 2 trynius virš garų (vandens vonelėje), kol jie taps kreminiai. Po truputį pilkite karštą sviestą vis plakant. Įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite druska, pipirais. Patarimas: jei bijote, kad padažas sušoks – naudokite blenderį. Trynius ir citrinos sultis suplakite, tada lėtai supilkite ištirpintą sviestą.
Užvirinkite puodą vandens ir sumažinkite kaitrą, kad vos burbuliuotų. Įpilkite 2 šaukštus acto – jis padės kiaušiniui išlaikyti formą. Kiaušinį įmuškite į mažą dubenėlį. Sukite vandenį šaukštu, kad susidarytų sūkurys, ir į jo centrą atsargiai įleiskite kiaušinį. Virkite apie 2,5–3 minutes, kad trynys išliktų skystas, o baltymas – sutvirtėjęs. Nepervirkite.
Ištraukite kiaurasamčiu ir trumpai padėkite ant popierinio rankšluosčio.
Patarimas – naudokite labai šviežius kiaušinius – jų baltymas natūraliai geriau laikosi neatsiskyręs.
O dabar jau Jūsų fantazijos reikalas, kaip sudėsite ir patieksite. Ant bandelės ar duonos tepkite avokadą (jei norite ir turite), dėkite kumpį ar lašišą, pomidorą ar agurką. Ant viršaus virtą kiaušinį. Jei norite ir pasigaminote – užpilkite šiltu olandišku padažu. Puoškite pipirais, smulkintomis žolelėmis ar rukola – kaip tik pageidaujate.