Receptas: naminė itališka lazanija – patiks visai šeimai
PatariameReceptai

Receptas: naminė itališka lazanija – patiks visai šeimai

Atnaujinta: 2025-05-04

Lazanija – vienas seniausių žinomų itališkos virtuvės patiekalų. Jos ištakos siekia dar Senovės Romą, kur buvo gaminamas panašus patiekalas, vadintas “lasanum” – tai reiškė „puodas“ ar „indas“. Romėnai šiuo žodžiu vadino indą, kuriame buvo kepamas sluoksniuotas patiekalas. Viduramžiais lazanijos pavadinimas ėmė reikšti sluoksniuotą makaronų, mėsos, sūrio ir padažų patiekalą.

Lazanija nuo seno laikoma šeimos ir sekmadienio pietų simboliu, o jos receptų variantų yra tiek, kiek yra virtuvės šeimininkų – nuo klasikinės iki vegetariškos ar net jūros gėrybių versijos. Mūsų namuose dažnai užuosite kepamą lazaniją,o ir mėgsta ją visa šeima. Didžioji paslaptis gardžiajame naminiame bešamelio padaže. Mūsų kepama naminė tradicinė itališka lazanija ir jos receptas tikrai patiks visai šeimai.

Receptas: naminė itališka lazanija – patiks visai šeimai

Ingredientai

Mėsos padažui:

  • 500 g maltos jautienos (tinka ir kiaulienos bei jautienos mišinys)
  • 1 svogūnas
  • 2 nedidelės morkos
  • 1 skardinė konservuotų pomidorų (apie 400 g) arba galima naudoti pomidorų pastą
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus kepimui

Baltajam (Bešamelio) padažui:

  • 50 g sviesto
  • 50 g miltų
  • 500 ml pieno
  • Žiupsnelis muskato riešuto (neprivaloma)
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Papildomai:

  • Dežutė Lazanijos lakštų
  • 200 g tarkuoto mocarelos sūrio
  • 100 g tarkuoto parmezano sūrio

Gaminimo eiga

Paruoškite mėsos padažą

Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus.Apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol taps permatomi, tada įdėkite tarkuotą morką ir dar šiek tiek pakepus dėkite maltą mėsą ir kepkite, kol ji gražiai apskrus. Įdėkite pomidorų pastą arba konservuotus pomidorus ir prieskonius. Gerai išmaišykite.Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10 minučių.

Paruoškite Bešamelio padažą

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė. Man pasiteisina maišymas šluotele, skirta kiaušinio plakimui. Po truputį pilkite pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Virkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu.

Paruoškite lazaniją

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo indo apačią aš patepu bešamelio padažu.

Aš lazaniją sluoksniuoju su šiek tiek apvirtais lazanijos lakštais – tuomet jie geriau prisigeria padažų ir viršutinis sluoksnis nebūna sudžiuvęs.
Pirma dedu lazanijos lakštus, tada ant viršaus dedu sluoksnį mėsos padažo, šiek tiek užpilu bešamelio padažo (labai nedaug), vėl ant viršaus – lazanijos lakštus, vėl mėsos padažą, tada lakštus. Ant viršaus pilu visą Bešamelio padažą ir dedu tarkuotą sūrį. Galite kartoti sluoksniavimo pagal turimus ingredientų kiekius, bet būtinai viršutinis sluoksnis turi būti Bešamelio padažas ir sūris.

Kepkite apie 30-40 minučių, kol sūris gražiai apskrus. Skanaus!

Mūsų naujausias receptas: tobuli Benedikto kiaušiniai namuose.

Straipsnis Receptas: naminė itališka lazanija – patiks visai šeimai ir nuotraukos yra autorinės, kopijuoti ir naudoti be „Kelionės su vaikais ®“ leidimo yra griežtai draudžiama.
Nepamirškite sekti mūsų socialiniuose tinkluose. Daugiau apie keliones Lietuvoje rasite mūsų Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais“.
Apie keliones po pasaulį – Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“.
Ieškote daugiau lankytinų vietų su vaikais, kelionių patarimų ir rekomendacijų?! – prisijunkite prie keliautojų su vaikais grupės. Čia taip pat kviečiame dalintis savo kelionių įspūdžiais.
Norite pasidalinti savo kelione ar keliavimo su vaikais patirtimi – parašykite mums el. paštu.
Pasidalink straipsniu

Taip pat skaitykite