Lazanija – vienas seniausių žinomų itališkos virtuvės patiekalų. Jos ištakos siekia dar Senovės Romą, kur buvo gaminamas panašus patiekalas, vadintas “lasanum” – tai reiškė „puodas“ ar „indas“. Romėnai šiuo žodžiu vadino indą, kuriame buvo kepamas sluoksniuotas patiekalas. Viduramžiais lazanijos pavadinimas ėmė reikšti sluoksniuotą makaronų, mėsos, sūrio ir padažų patiekalą.
Lazanija nuo seno laikoma šeimos ir sekmadienio pietų simboliu, o jos receptų variantų yra tiek, kiek yra virtuvės šeimininkų – nuo klasikinės iki vegetariškos ar net jūros gėrybių versijos. Mūsų namuose dažnai užuosite kepamą lazaniją,o ir mėgsta ją visa šeima. Didžioji paslaptis gardžiajame naminiame bešamelio padaže. Mūsų kepama naminė tradicinė itališka lazanija ir jos receptas tikrai patiks visai šeimai.
Receptas: naminė itališka lazanija – patiks visai šeimai
Ingredientai
Mėsos padažui:
- 500 g maltos jautienos (tinka ir kiaulienos bei jautienos mišinys)
- 1 svogūnas
- 2 nedidelės morkos
- 1 skardinė konservuotų pomidorų (apie 400 g) arba galima naudoti pomidorų pastą
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Alyvuogių aliejus kepimui
Baltajam (Bešamelio) padažui:
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- 500 ml pieno
- Žiupsnelis muskato riešuto (neprivaloma)
- Druska ir pipirai pagal skonį
Papildomai:
- Dežutė Lazanijos lakštų
- 200 g tarkuoto mocarelos sūrio
- 100 g tarkuoto parmezano sūrio
Gaminimo eiga
Paruoškite mėsos padažą
Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus.Apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol taps permatomi, tada įdėkite tarkuotą morką ir dar šiek tiek pakepus dėkite maltą mėsą ir kepkite, kol ji gražiai apskrus. Įdėkite pomidorų pastą arba konservuotus pomidorus ir prieskonius. Gerai išmaišykite.Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10 minučių.
Paruoškite Bešamelio padažą
Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė. Man pasiteisina maišymas šluotele, skirta kiaušinio plakimui. Po truputį pilkite pieną, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumulėlių. Virkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais ir muskato riešutu.
Paruoškite lazaniją
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo indo apačią aš patepu bešamelio padažu.
Aš lazaniją sluoksniuoju su šiek tiek apvirtais lazanijos lakštais – tuomet jie geriau prisigeria padažų ir viršutinis sluoksnis nebūna sudžiuvęs.
Pirma dedu lazanijos lakštus, tada ant viršaus dedu sluoksnį mėsos padažo, šiek tiek užpilu bešamelio padažo (labai nedaug), vėl ant viršaus – lazanijos lakštus, vėl mėsos padažą, tada lakštus. Ant viršaus pilu visą Bešamelio padažą ir dedu tarkuotą sūrį. Galite kartoti sluoksniavimo pagal turimus ingredientų kiekius, bet būtinai viršutinis sluoksnis turi būti Bešamelio padažas ir sūris.
Kepkite apie 30-40 minučių, kol sūris gražiai apskrus. Skanaus!