Čeburekai – pyragėliai su mėsos faršu, populiarūs Rytų Europoje ir Vidurinės Azijos šalyse. Šio patiekalo šaknys siekia Krymo totorius ir kitas turkiškai kalbančias tautas. Čeburekai atsirado kaip greitai paruošiamas, energingas maistas, kuris buvo patogus nešiotis ir valgyti be įrankių, todėl tapo itin mėgstamas tarp keliautojų ir prekybininkų.
Kadangi mes šeimoje vertiname ne tik naminį maistą, bet ir tokį maistą, kurį galime pasigaminti greitai. Todėl mūsų šeimoje itin mėgstamas per kelias minutes pagaminamas receptas: čeburekai su lavašu.
Receptas: čeburekai su lavašu per kelias minutes
Ingredientai
- 8-10 vnt. lavašo lakštų (naudoju apvalų). Sveikesniam variantui galima naudoti pilno grūdo lavašą.
- 500 gr. mėsos faršo (galima rinktis jautieną, avieną, kiaulieną arba vištieną). Mes labai mėgstame su vištienos faršu. Jei nenorite naudoti mėsos – tiks sūris, grybai ir pan.
- Pusė galvutės svogūno (kas mėgsta galite ir visą)
- Pertražolės, kalendra – nebūtina, bet skanu.
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šiek tiek vandens
- Kiaušinis pertepimui
- Sezamo sėklos (nebūtina)
Paruošimas
Faršą sumaišykite su smulkiai supjaustytais svogūnais, jei naudojate petražolėmis ar kalendra, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite. Kad masė būtų vienalytė ir geriau pasiskirstytų ant lavašo, aš dar įpilu šiek tiek vandens.
Mes kepame ne keptuvėje, o orkaitėje. Tai sveikiau. Todėl pasiruošiu iškart plaktą kiaušinį.
Formuokite čeburekus – ant kiekvienos lavašo dėkite faršą ir paskirstykite ant lavašo palikdami piršto storio kraštelius. Sulenkite lavašą per pusę, kad faršas būtų viduje, kraštus viduje galite kaip ir mes patelpti kiaušinio plakiniu ir kruopščiai užspauskite. Apibarstykite sezamu.
Kepkite orkaitėje 180-200 laispnių kaitroje. Niekada nekepu pagal laiką, kai apskrunda ir gražiai iškyla viena pusė, apverčiu ant kitos ir dar apkepu ir kitą pusę – taip čeburekai įgauną gražią išpūstą formą ir apskrunda iš abiejų pusių.
Patiekite su su šviežiomis daržovėmis, taip pat tinka įvairūs padažai, pavyzdžiui, baltas česnako padažas. Mes valgome ir tradiciškai – su sultiniu.
Šis čeburekų receptas iš lavašo yra itin greitai paruošiamas ir puikiai kelionei, piknikui su vaikais.