Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis - Veiklos su vaikais
Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis
Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis
2023-11-06

Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis

Turbūt dažnas iš mūsų prisimena animacinį filmą „Wall-E. Šis filmas, išleistas 2008 metais, pasakoja apie mašinas, kurios buvo paliktos sugriuvusioje žemėje valyti šiukšles po žmonių išvykimo į kosmosą. Pagrindinis robotas, vardu Wall-E, tampa pasakos herojumi, nes jis išlaiko savo asmeninį tapatumą ir žmogiškumą.

Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis! Jūs galite turėti savo Wall-E namuose! Greta ir Oskaras šiam robotukui sugalvojo kitokį  – lietuvišką vardą – taigi susipažinkite mūsų šeimos sukurtas ROBIČIULIS. Nors pamokėlėse mokytojas naudoja Wall-E vardą, mes pasakodami apie mūsų robotą naudosime savąjį.

Susikurkite savo robotą su Jaunimo dirbtuvėmis

Atkeliavo Robičiulis į mūsų namus iš Jaunimo dirbtuvių nedidelėje dėžutėje. Dėžutėje radome robotuko dalis ir instrukcijas.

Mūsų namuose robotukas atsirado kaip inovatyvus ir iššūkį keliantis projektas, kuriuo siekėme ugdyti vaikų susidomėjimą technologijomis ir programavimu. Šis projektas mūsų šeimai suteikė galimybę susirinkti savo robotą ir išmokti programuoti jį.

Projekto pradžia – Robičiulis įgavo fizines formas

Pirmasis žingsnis buvo sukurti robotą, t.y. paversti detalių komplektą realiu robotuku. Komplekte rasite visas reikalingas detales, tačiau Greta ir Oskarui čia turėjo padėti ir tėtis. Visgi detales reikia sujungti teisingai, nes pakeisti vėliau gali būti sudėtinga.

Tai mums užėmė kelias valandas visos šeimos draugiško darbo ir Robičiulis gimė.

Programavimas – Robičiulio mokymas judėti

Kita dalis Robičiulio gimime yra programavimas, kad robotukas galėtų judėti ir džiuginti vaikus ne tik gražiai stovėdamas lentynoje.

Čia jau daugiau laiko turėjo skirti mama. Su robotuku gavome prisijungimus prie išsamių detalių programavimo mokymų ir proceso. Svarbiausia dalis šio projekto yra mokymai. Kiekvienas komplektas pateikiamas su 10 išsamių pamokų, kuriose žingsnis po žingsnio mokoma, kaip surinkti robotą ir programuoti jį naudojant paprastą programavimo kalbą.

Be to, siūlomos konsultacinės pamokos, kurias vaikai ir tėveliai gali pasirinkti gyvai arba nuotoliniu būdu. Tai leidžia gauti individualų pagalbą ir atsakymus į klausimus. Mes šia galimybe pasinaudojome, nes turėjome problemą prijungti Robičiulį prie valdymo pultelio. Ir tik individualių konsultacijų metu mes pasiekėme to, jog mūsų Robičiulis pradėjo judėti.

Įsigykite šį Wall-E arba kaip mes pavadinome Robičiulį ir džiaukitės laiku drauge bei priimkite programavimo iššūkį.

Jaunimo dirbtuvės Klaipėdoje

Jaunimo Dirbtuvių projektas skirtas padėti jaunimui suprasti pažangias technologijas. Šio projekto tikslas yra mokyti moksleivius programavimo, robotų kūrimo principų, 3D modeliavimo ir 3D spausdinimo technologijų. Tai yra puikus būdas skatinti jaunimą domėtis inžinerija ir technologijomis.

Moksleiviai savaitgalio užsiėmimuose projektuoja robotus. Išmoksta konstruoti, montuoti elektroniką, naudotis 3D spausdintuvo galimybėmis. Skirtingai nei daugiausiai paplitę robotikos užsiėmimai, čia nenaudojami brangūs „Lego“ konstruktoriai.

Jaunimo dirbtuvės įsikūrusios Klaipėdoje.

Būreliai ir veiklos vaikams ir jaunimui

Jaunasis robotų konstruotojas: Programavimas ir robotų surinkimas

Šis būrelis yra skirtas jauniems technologijų entuziastams, kurie nori išmokti robotų veikimo principus ir kaip programuoti juos. Moksleiviai šiame būrelyje susipažins su pagrindiniais robotikos principais, įskaitant sensorių veiklą. Šio būrelio tikslas yra skatinti išvystyti savo erudiciją ir gebėjimą projektuoti ir kurti robotus patiems.

Dalyviai šiame būrelyje gauna asmeninį komplektą su visais reikalingais komponentais ir priemonėmis. Tai leidžia jiems praktiškai mokytis, kaip surinkti robotą ir kaip jį programuoti. Svarbiausia, šie kursai siūlo dėstytojo palaikymą ir pagalbą, todėl moksleiviai visada gali gauti atsakymus į savo klausimus ir patarimus iš patyrusiojo dėstytojo.

3D modeliavimo ir vizualizacijos kursai

Šis būrelis suteikia galimybę moksleiviams išmokti, kaip dirbti su 3D modeliavimo programomis ir kaip naudoti 3D spausdintuvus. Dalyviai šiame būrelyje išmoks kurti trimačius objektus nuo nulio, vizualizuoti savo projektus ir net spausdinti juos naudojant 3D spausdintuvus. Tai yra puiki galimybė išvystyti kūrybiškumą ir dizaino įgūdžius.

Šių kursų metu moksleiviai sužinos, kaip modeliuoti skirtingus objektus, kaip juos tinkamai paruošti spausdinimui ir kaip naudoti 3D spausdintuvus, kad materializuotų savo projektus. Tai suteikia jiems galimybę pamatyti savo idėjas realiuose objektuose.

Jaunasis hakeris: Surink kompiuterį pats!

Šio būrelio tikslas yra supažindinti jaunus dalyvius su kompiuterio sudėties ir veikimo principais. Dalyviai turės galimybę išmokti, kaip surinkti kompiuterį iš atskirų komponentų ir kaip jį tinkamai sukonfigūruoti. Be to, jie išmoks perrašyti Windows programą ir gaus pradinį supratimą apie kompiuterio operacinę sistemą.

Šio būrelio metu jauni hakeriai taip pat turės galimybę išardyti, taisyti ir surinkti elektronines detales, kas gali padėti jiems suprasti, kaip veikia elektroninės priemonės ir kaip galima spręsti problemas. Tai puiki galimybė išmokti daugiau apie kompiuterių technologijas ir tinkamai naudotis jomis.

Visi šie būreliai suteikia puikią galimybę jaunimui išmokti svarbių technologinių įgūdžių, eksperimentuoti ir kurti savo projektus. Tai taip pat puiki galimybė įkvėpti jaunus talentus technologijų ir inžinerijos srityse.

Apie Jaunimo dirbtuvių įkūrėją

Jevgenijus, Jaunimo Dirbtuvių įkūrėjas, yra talentingas ir entuziastingas jaunasis inžinierius, kuris pradėjo savo mokslinę kelionę Klaipėdos Universitete. Jo moksliniai pasiekimai parodo jo didelį susidomėjimą inžinerinėmis technologijomis ir siekį gilinti savo žinias ir įgūdžius bei dalintis tuo su kitais.

Vienas iš Jevgenijaus didžiųjų pasiekimų yra jo noras dalintis savo žiniomis su jaunimu. Jau nuo 2018 metų jis pradėjo vesti 3D modeliavimo pamokas moksleiviams. Per šias pamokas jis moko jaunimą naudotis 3D modeliavimo programomis ir supažindina su 3D spausdinimo technologijomis.

Vienas iš Jevgenijaus didžiųjų projektų yra Pneumobilio kūrimas ir dalyvavimas Tarptautinėse Pneumobilio varžybose su Klaipėdos Universitetu. Pneumobilis yra transporto priemonė, naudojanti slėgio energiją, ir šis projektas aktyviai prisideda prie inovacijų transporto srityje.

Daugiau apie Vaikų būrelius ir veiklas Lietuvoje.

Šis straipsnis yra autorinis, jį paruošė „Kelionės su vaikais ®“. Kopijuoti ir naudoti be leidimo yra griežtai draudžiama.
Daugiau informacijos apie lankytinus objektus visoje Lietuvoje rasite mūsų Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais“.
Apie keliones po pasaulį – Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“.
Nepamirškite sekti mūsų socialiniuose tinkluose.
Norite sužinoti apie stovyklas ir būrelius – prisijunkite prie mūsų grupės.
Norite pasidalinti savo kelione ar keliavimo su vaikais patirtimi – parašykite mums el. paštu.