Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų žiemos švenčių, kurios mūsų šeimose neįsivaizduojamos be gardžių Užgavėnių blynų. Šiame straipsnyje mes pasidalinsime mūsų išbandytais blynų receptais – tikime, jog šie receptai bus naudingi ne tik Užgavėnems, bet ir kasdienai.
Receptai: Užgavėnių blynai
Receptai: Užgavėnių blynai. Mes dalinamės mūsų mėgstamiausias ir tikrai ne tik saldžių blynų receptais, bet ir mūsų šeimos itin mėgiamų cukinijų blynų receptu.
Tradiciniai mieliniai blynai
Ingredientai:
- Pieno 500 ml.
- Šviežių mielių 30 g. arba sausų mielių 10 g.
- Cukraus 2 v. š.
- Druskos 1 a. š.
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Kvietinių miltų 300 g.
- Aliejaus arba lydyto sviesto 2 v. š.
- Aliejus kepimui.
Gaminimo eiga:
- Šiltame piene ištirpinkite mieles, įberkite cukraus ir palikite 10–15 min., kad suputotų.
- Į gautą mišinį įmuškite kiaušinius, suberkite druską, išmaišykite.
- Po truputį berkite miltus ir maišykite, kad tešla būtų vientisa.
- Supilkite aliejų arba sviestą, išmaišykite ir palikite šiltai apie 30 min.
- Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol blynai taps auksiniai.
- Patiekite su grietine, uogiene ar medumi.
Traškūs čirviniai blynai
Ingredientai:
- Sviestas 125 g.
- Kiaušiniai 3-4 vnt.
- Pienas 300 ml.
- Miltai 300 g.
- Cukrus 4 valg. š.
- Kepimo milteliai 1 arb. š.
Gaminimo procesas:
- Išlydyti sviestą 125 g ir palikti atvėsti.
- Išplakti gerai (mes plakame mikseriu) 3-4 kiaušinius su 4 šaukštais cukraus.
- Įpilti 300 ml pieno (plakant mišinį šluotele), supilti lydytą svietą, išmaišyti.
- 300 gr miltų permaišyti su vienu arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių.
- Po truputį dedame miltus į plakinį ir maišome (mes tai darome su mikseriu).
- Supylus viską, gerai išmaišome. Gaunasi tokia skystoka tešla. Leidžiame pastovėti bent 10 minučių.
- Įkaitiname čirvinių blynų keptuvę ir kepame. Kadangi tešloje yra sviesto, mes net netepame keptuvės aliejumi. Gaunasi traškūs čirviniai blynai kaip vafliukai. Jei valgoma ne iškart, tada suminkštėja šiek tiek.
Čirviniai blynai skanūs, sotūs, todėl puikiai tinka nešiotis su savimi kaip energingą užkandį įvairiose situacijose.
Lietiniai blynai
Ingredientai (darau daugiau tešlos, kad pakaktų visai šeimai ir dar liktų paruoštukams su įdarais, jei norite daryti mažiau – dalinkite kiekius perpus):
- 6 vnt. kiaušinių
- 300 ml. pieno
- 200 ml. vandens
- 240 gr. miltų
- 2 valgomjieji šaukštai aliejaus
- Žiupsnelis druskos
- Aliejaus kepimui
Gaminimo procesas:
- Į dubenį pilame miltus, druską, mušame kiaušinius, pilame aliejų. Viską miksuojamame arba plakikliu, arba šluotele kiaušiniui plakti.
- Tada maišydami pilame pieną bei vandenį. Viską labai gerai šluotele arba mikseriu (lėtesniu rėžimu) išplakame, kad nebūtų gumuliukų.
- Rekomenduojama palikti tešlą bent 10 minučių pastovėti. Aš dar mėgstu prieš kepant įpilti šiek tiek vandens, kad būtų lengviau paskleisti keptuvėje.
- Keptuvę tepu su aliejuje pamirkyta šluotele-teptuku, kad nebūtų aliejaus pertekliaus, į keptuvę pilu tešlą, suku, kad tešla pasiskirstytų keptuvėje.
- Kepu iki kol jo krašteliai lengvai atlips nuo kraštų, lietinį apverčiu ir kepu dar apie minutę.
Mes savo šeimoje dalį blynų valgome iškart kas dažydami į grietinę, jogurtą, o kas su uogiene. Kitą dalį gaminame su įdarais. Įdarui tinka bananai, uogos, plėšyta jau virta mėsa (skaniau dar prieš tai pakepinus su svogūnu ir morka), mėsos faršas (taip pat apkeptu prieš tai su daržovėmis), grybai. Vaikai mėgsta įdarytus sūriu. Kiekvieno skoniui ir fantazijai…
Receptai: Užgavėnių blynai – lietiniai blynai
Bananai – blyneliai
Itin vaikų mėgstami bananų blyneliai – paprasta ir skanu. Šis receptas nėra su trintu bananu – trinti čia bananų nereikia.
Ingredientai:
- Bananai 2 vnt.
- Kiaušiniai 2 vnt.
- Cukraus 2 v. š.
- Pieno 200 ml.
- Miltų 200 g.
- Kepimo miltelių 1 a. š.
- Žiupsnelis druskos
- Aliejus arba sviestas kepimui.
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos.
- Supilkite pieną, suberkite kepimo miltelius ir miltus, maišykite, kol tešla taps vientisa.
- Bananus supjaustykite apskritimais – tokios formos blyneliai ir bus. Bananų trinti nereikia!
- Keptuvę įkaitinkite, patepkite aliejumi arba sviestu, merkite banano gabalėlį į tešlą ir dėkite į keptuvę. Apkepkite blynus iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos, o bananas suminkštės.
- Likusią tešlą galite kepti kaip paprastus blynus.
- Patiekite su uogiene, medumi, grietine, grietinėle, vaisiais ar kitais mėgstamais priedais.
Varškėčiai
Ingredientai:
- Varškės 250 g.
- Kiaušinis 1 vnt.
- Cukraus 3 v. š.
- Vanilinio cukraus 1 a. š.
- Miltų 4 v. š.
- Kepimo miltelių 1 a. š.
- Žiupsnelis druskos
- Aliejus arba sviestas kepimui.
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sutrinkite varškę, įmuškite kiaušinį, įberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską.
- Suberkite miltus su kepimo milteliais ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Rankomis suformuokite mažus apvalius varškėčius.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą ir kepkite varškėčius ant vidutinės ugnies, kol jie taps auksinės spalvos iš abiejų pusių.
- Patiekite su grietine, uogiene, medumi, grietinele, vaisiais.
Graikiški cukinijų blynai
Ingredientai:
- Cukinijos 2 vnt. vidutinio dydžio – blynai skanesni ir mažiau vandeningi gaunasi, jei naudojame jaunas neperaugusias cukinijas
- Kiaušinis 1 vnt.
- Feta sūrio 100 g. (jei neturite feta, tiks ir mocarela, fermentinis ar kitas panašus sūris)
- Skanu pridėti pusę galvutės smulkiai pjaustyto svogūno ar poro
- Miltų 50 g.
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Aliejus kepimui
Gaminimo eiga:
- Cukinijas sutarkuokite, nuspauskite skystį.
- Sumaišykite su kiaušiniu, tarkuotu ar šakute pertrintu feta sūriu, miltais, jei naudojate – svogūnu ar poru. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus.
- Patiekite su grietine, graikišku jogurtu, labai skanu ir su avokado ir jogurto padažu.