Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare
Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare
Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare
2024-09-22

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare

Šiuolaikiniai vaikai žavisi dvarišku gyvenimu, todėl istorines ekskursijas ir pramogas siūlo Pakruojo dvaras. Sukantiems galvą, ką mokslo metų metu naudingo ir įdomaus nuveikti su vaikais, verta žvilgterti į Pakruojo pusę. Čia stūgstantis XIX a. klasicistinio stiliaus dvaras daugeliui pažįstamas dėl įspūdingų gėlių ar žiemos festivalių, bet ar žinojote, jog jame ištisus metus veikia ir unikalus istorinių pramogų parkas? Čia vaikai kviečiami ne tik susipažinti su ano laikmečio pramogomis, bet ir dalyvauti dvaro edukacijose, kurių metu atsiskleidžiamos visos dvariško gyvenimo ypatybės ir įdomybės. Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare – puiki ir įdomi veikla bet kokio amžiaus vaikams.

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare – dvariško gyvenimo druską išbando savo kailiu

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare – geriausias būdas pažinti dvaro gyvenimą. O pakeliauti praeities labirintais mokyklinio amžiaus vaikams neabejotinai yra edukacijos. Kruopščiai parengti, dažnai teatralizuoti užsiėmimai, dalyvaujančius ne tik įkvepia domėtis mūsų praeitimi, bet ir praturtina žiniomis bei garantuoja puikų, kokybišką laiką.

Tarp daugiau nei dešimties skirtingų edukacijų moksleiviams itin daug dėmesio sulaukia ekskursija „Nerašytos dvaro istorijos“. Ji kviečia moksleivius drauge su baronaite pažinti tikras dvaro paslaptis. Keliaujant po įspūdingas dvaro sales ir menes, pamažu praskleidžiamos praeities kertelės. Vaikai susipažįsta su čia kadaise karaliavusiais baronais, išgirsta kaip kito dvaro gyvenimas ir svarbi jo gyvavimo dalis – kultūra. Kone iš pirmų lūpų dalyviams pristatoma tuomečių dvarininkų kasdienybė, demonstruojami jų pomėgius reprezentuojantys eksponatai, atskleidžiamos slapčiausios aistros bei kiti intriguojantys faktai.

Pakruojo dvaras

Pakruojo dvaras

Ne mažiau įspūdingai dvaro gyvenimą nušviečia ir dar viena edukacinė programa – „Špyga taukuota“. Šią daugeliui pažįstamą sparnuotąją frazę ištarė „svieto lygintoju“ dažnai pavadinimas Tadas Blindas. Jis edukacijos metu atgyja ir istoriją pasakoja tarsi iš savo perspektyvos. Žymusis Blinda dalyviams su džiaugsmu aprodo dvaro teritoriją, atskleidžia šviesiąsias ir tamsiąsias „razbainiko“ gyvenimo puses ir netgi palydi vaikus į vienintelį Lietuvoje Baudžiavos laikų bausmių muziejų, kuriame įtaigiai perteikiama, kas laukdavo to meto nusikaltėlių. Prisiklausius žadą atimančių istorijų, Blinda norinčiuosius palydi ir iki savo didžiausios aistros – žirgų. Dvare įsikūręs žirgynas aistruolius mielai priima ir kviečia išbandyti jodinėjimą.

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare

Ekskursijos ir pramogos vaikams Pakruojo dvare

Galimybė pažinti ir patiems išbandyti amatus

Įdomu tai, kad kai kurios dvare siūlomos veiklos, pavyzdžiui, bitininkystė, keramika ar vilnos vėlimas, savo svarbos ar reikšmės žmogaus kasdienybėje nėra praradę ir šiandien. Dvare apsilankę vaikai turi galimybę susipažinti šių darbų virsmu, tobulėjimu, suprasti pokyčio reikšmę.

Pavyzdžiui, dvaro bitininkė pasakoja, kaip ant mūsų stalo atsiranda medus, kaip atrodė senoviniai aviliai ir kaip jie pakito iki šių dienų. Edukacijos dalyviai čia ne tik sužino, kaip anuomet buvo liejamos žvakės, bet ir pasitelkę naujoviškas technologijas išbando šį meną patys. Tuo metu dvaro vilnos manufaktūroje vaikai supažindinami su vilnos nauda, jiems atskleidžiamos šio amato paslaptys, bet užvis smagiau – galimybė patiems pasigaminti „vilnonį prisiminimą“. Na, o pasirinkę apsilankymą dvaro parfumerinėje, vaikai iš arti stebi nepailstamą parfumerės darbą: nuo dvaro gėlių rinkimo, džiovinimo, iki įmantriausių hidrolatų ir gėlių ekstraktų kūrybos. Nardydami po kvapų karalystę ir klausydami šio meno įdomybių, dalyviai kviečiami patys pasigaminti aliejais ir geriausiomis augalų savybėmis praturtintus hidrolatus.

Tarp ekspozicijų  – įspūdinga technikos kolekcija ir netgi mini zoo

Veiklų įvairaus amžiaus moksleiviams yra ir daugiau. Čia taip pat galima išbandyti optinės iliuzijos žaislų gamybos dirbtuves  ar pasinerti į magišką dvaro pasaulį, gaminant burtų lazdeles ir sėkmės talismanus. Istoriniame pramogų parke verta aplankyti ir technikos dirbtuves, ir senovinių automobilių kolekciją. Taip pat būtina pamatyti ir išbandyti įspūdingą, vienintelę tokią visame Baltijos regione čia įkurdintą senovinių žaidimų automatų salę.

Džiaugsmo tiek mažiems, tiek gerokai ūgtelėjusiems suteiks pažintis su dvaro ūkiu ir jo gyvūnais, tarp kurių rikiuojasi žirgai, avys, triušiai, žąsys, antys, kalakutai, vištos, plėšrieji paukščiai ir net kupranugaris

Gera žinia mokytojams ir tėvams – Pakruojo dvaras ir čia vykstančios edukacijos vaikams yra Kultūros paso dalis. Todėl 1-12 klasių moksleiviams apsilankymo kaina dalyje edukacijų yra iš dalies kompensuojama. Daugiau informacijos apie edukacijas ir kontaktus registracijai rasite Pakruojo dvaro internetinėje svetainėje.

Pakruojo dvaras

Pakruojo dvaras

„Kelionės su vaikais“ rekomenduoja: Pakruojo dvaras – puiki idėja savaitgalio ar dienos išvykai su įvairaus amžiaus vaikais.

Šis straipsnis yra autorinis, jį paruošė „Kelionės su vaikais ®“. Kopijuoti ir naudoti be leidimo yra griežtai draudžiama.
Nepamirškite sekti mūsų socialiniuose tinkluose. Daugiau apie keliones Lietuvoje rasite mūsų Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais“.
Apie keliones po pasaulį – Facebook paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“ bei Instagram paskyroje „Kelionės su vaikais po pasaulį“.
Ieškote daugiau lankytinų vietų su vaikais, kelionių patarimų ir rekomendacijų?! – prisijunkite prie keliautojų su vaikais grupės. Čia taip pat kviečiame dalintis savo kelionių įspūdžiais.
Norite pasidalinti savo kelione ar keliavimo su vaikais patirtimi – parašykite mums el. paštu.